Inhoudelijke sessies

Digitalisering & Democratie

De voorbije jaren hebben sociale media en nieuwe technologieën een enorme impact gehad op het democratisch proces, met als uitschieters de Trump-verkiezing en het Brexit-referendum. In deze werkgroep nemen we stellingen in waarmee we onze democratie wapenen tegen misbruik en de beschikbare technologie op een positieve manier aanwenden voor onze collectieve besluitvorming.

Digitalisering & Veiligheid 

Het thema dat wellicht het snelst aan autoritaire regimes de mass surveillance doet denken. Hoe kunnen we de aan de lokroep weerstaan om bij elk misdrijf meer controlemechanismen in te bouwen, maar tegelijk geen overdreven defensieve houding aannemen bij maatregelen die effectief de veiligheid verbeteren? Op die slappe koord balanceren de stellingen in deze werkgroep.

Digitalisering & Economie 

De opkomst van artificiële intelligentie en verregaande digitalisering zal verregaande implicaties hebben op onze economie. Het kan ons enorme sprongen voorwaarts brengen op vlak van welvaartscreatie, maar brengt ook heel wat uitdagingen met zich mee op vlak van vaardigheden en databescherming. In deze werkgroep nemen we stellingen in om dankzij ambitieuze economische doelstellingen zoveel mogelijk mensen te laten delen in deze welvaart.

Digitalisering & Dagelijks leven 

In deze werkgroep trachten we enkele aspecten van ons dagelijks leven zoals mobiliteit of welzijn die potentieel radicaal kunnen veranderen onder invloed van de nieuwe technologie. Keuzes over technologie hebben immers ook vaak een ethische component die soms heel tastbaar kunnen zijn in alledaagse situaties.