Een ballonnetje maakt het beleid nog niet

5 mei 2020

Vandaag laat onderwijsminister Weyts weer een ballonnetje op. Hij wil de vaste benoeming al na één jaar mogelijk maken. Omdat, volgens de minister, pensioenen van vastbenoemden de Vlaamse overheid minder kosten dan die van tijdelijken. Dat zou de job aantrekkelijker maken, denkt de minister.

Een discussie over de vaste benoeming past volgens ons enkel binnen een coherent plan om de job van leerkracht aantrekkelijker te maken. De vaste benoeming op zichzelf is oplossing noch probleem. Ondersteuning van nieuwe leerkrachten, perspectieven op een blijvende baan, ziekteverloven terugdringen door het werk werkbaarder te maken... Dat is meer waard dan een enkel ballonnetje.

Nu gaat het enkel om een besparing. Eén van meerdere. Minder uitgeven voor kwaliteitsvoller onderwijs: hoe geloofwaardig is dat? Wie wordt hier weer het kind van de rekening? Rijden we het onderwijspersoneel daar niet mee in de wielen?

Een aantrekkelijkere loopbaan voor leerkrachten verdient meer aandacht. Leerkrachten zorgen uiteindelijk voor onderwijskwaliteit. Met een oplapwerkje hier en daar geraken we nergens. Daarom vragen vanuit JONGCD&V een coherent en doordacht beleid.

Koen Vandecruys
Voorzitter Werkgroep Onderwijsbeleid