JONGCD&V en Jeunes cdH bundelen hun krachten en zetten een inzamelactie op voor Libanon.

7 augustus 2020

Libanon bevindt zich al geruime tijd in een politieke en economische crisis. Dinsdagavond werd de hoofdstad Beiroet getroffen door een allesverwoestende explosie.  De Vlaamse en Franstalige christendemocratische jongeren vragen een bijdrage te leveren voor het getroffen gebied.

“De stad Beiroet ligt in puin, er zijn vele doden en de ziekenhuizen worden overspoeld met gewonden. Een land dat zo diep in de put zit als Libanon, kan deze klap niet alleen te boven komen. Daarom willen we geld inzamelen voor Libanon en zeer concreet voor het Maronite Geitaoui ziekenhuis in Beiroet. Dit ziekenhuis is zwaar getroffen door de ramp en levert zorg aan een onophoudelijke toestroom van gewonden. We kiezen doelbewust voor dit ziekenhuis omdat we dan weten dat het geld op de juiste plaats terechtkomt.” Aldus Kevin Maas, voorzitter van JONGCD&V.

“Er moet snel gehandeld worden. Deze vrijdag willen we al een eerste schijf storten aan dat ziekenhuis zodat zij de nodige materialen kunnen aankopen. Nadien zullen we elke dag een storting doen, zolang er giften binnenkomen. We roepen iedereen uit onze eigen partijen, maar ook daarbuiten, op om een bijdrage te storten. Geen enkele gift is te klein. We mogen niet stil toekijken terwijl zich er een humanitaire tragedie afspeelt in Beiroet.” Aldus Opaline Meunier, voorzitster van les Jeunes cdH.

Een bijdrage kan gestort worden op het rekeningnummer van Jeunes cdH BE85 0680 5395 9006 met vermelding “GIFT LIBANON”.

 JONGCD&V in Libanon

Nathalie Lambrecht vertelt over de JONGCD&V inleefreis naar Libanon in 2018.

Meer dan 300.000 mensen werden in enkele seconden dakloos. De verslagenheid in Libanon is groot. Libanon gaat reeds jaren gebukt onder een enorme vluchtelingenproblematiek, een economische crisis, bleef niet gespaard van de corona pandemie, en krijgt nu ook deze nieuwe ramp over zich heen.

Eind 2018 trokken we met een groep JONGCD&Vers op inleefreis naar Libanon, een klein land aan de Middellandse Zee met een bruisende hoofdstad, niet zonder rede het Parijs van het Midden-Oosten genoemd. Via gesprekken op het Ministerie van Sociale Zaken, met verschillende parlementsleden en ook de Belgische Ambassadeur, werd ons ook al snel duidelijk hoe complex dit land in elkaar zit. Zo weegt de religieuze component van de samenleving sterk door in de politiek, en schemeren de tribale structuren ook nog sterk door in de maatschappij. Deze worden verder aangejaagd door politieke, culturele, economische en militaire invloeden van de grote machtsentiteiten in de ruimere regio (zoals Saudi-Arabië en Iran), en de burgeroorlog in buurland Syrië. Via een bezoek aan een vluchtelingenkamp aan de Syrische grens en een schooltje in Beiroet, konden we deze beklijvende realiteit ook op het terrein ervaren.

Een land bestaande uit een cocktail van netwerken, invloeden, belangen, overtuigingen en verwachtingen. Een land reeds gebukt onder tal van crises. Zeker na onze inleefreis kunnen we onmogelijk onverschillig blijven bij de zoveelste ramp die Libanon overspoelt. Daarom willen we als JONGCD&V hier ook ons steentje bijdragen.