JONGCD&V pleit voor 5 maatregelen om onze ondernemers nu te ondersteunen

6 mei 2020

Momenteel hoor je overal de wil om onze lokale ondernemers te helpen. Want ook al worden we er mee om de oren geslagen, ja: ze hebben het moeilijk. En een lokale economie zonder lokale actoren, die oefening maak ik liever niet in de praktijk. Hierbij passeren allerlei termen en fondsen de revue, net als een reeks verwijten over de passiviteit van de overheid. Een verwijt dat me niet geheel terecht lijkt. Naast de tijdelijke tewerkloosheid, is er dankzij minister Crevits nog een heel pakket aan maatregelen in werking. Zo is er de corona-hinderpremie voor ondernemers die getroffen zijn door een volledige sluiting – denk maar aan kappers, kledingzaken… Zij krijgen een eenmalige premie van 4000 euro, plus een vergoeding van 160 euro per dag na 5 april. Zo is er ook voor ondernemingen die niet verplicht de deuren moesten sluiten, maar wel een groot omzetverlies lijden door deze crisis, een corona-compensatiepremie van 3000 euro. Bedrijven en zelfstandigheden kunnen het terugbetalen van hun leningen en kredieten uitstellen tot en met 30 september – mits ze ook voor de coronacrisis levensvatbaar waren. Tot slot kunnen zelfstandigen in hoofdberoep ook gebruik maken van het overbruggingsrecht indien ze hun activiteit door praktische redenen verplicht moeten stopzetten door de maatregelen.

Toch denk ik dat we nog dat tikkeltje verder kunnen gaan. Niet door blanco cheques uit te schrijven – hiermee schuiven we de rekening door naar de belastingbetaler. Wel door enkele maatregelen nù te nemen vanuit een duurzaam en evenwichtig standpunt voor alle betrokken partijen: overheid, ondernemers en consumenten. Hier 5 maatregelen die de overheid morgen kan nemen, om onze lokale ondernemers te redden:

 

  1. HANDELSHUUR

Een veel besproken topic op veel verschillende fora. Is het wel fair om handelszaken die niet kunnen werken, huur te laten betalen? Want, zo luidt vaak: ‘een beetje begrip van de verhuurder kan toch geen kwaad?’. Een begrijpelijke reactie. Ik heb van veel zaken gehoord dat hun huisbaas daar inderdaad zelf maatregelen in treft, wat ontzettend mooi en helpend is. Al is dit niet altijd mogelijk. Sommige panden worden verhuurd door mensen die zelf zelfstandig zijn. Je verplaatst op die manier het probleem alleen maar. Idealiter zou zijn dat er een oplossing is voor beide partijen. Unizo vraagt de Vlaamse overheid de helft van de huur voor te schieten bij winkeliers in nood. Dat op voorwaarde dat de verhuurders de andere helft laten vallen. Een praktische oplossing. De verhuurder is immers zeker van de helft van zijn inkomen, de huurder is tijdelijk verlicht van die lasten. Na een aantal maanden betaalt de huurder dit bedrag terug. Gevolg? Geen grote hap uit het budget, en we maken het overbruggen van deze coronatijden voor onze lokale handelaars weer een beetje gemakkelijker op een evenwichtige manier. Uiteraard verplichten wij dit niemand en is dit telkens in samenspraak en akkoord van beide partijen

 

  1. LOKALE FINANCIËLE ADEMRUIMTE

Bekijk als gemeente of men niet tijdelijk betalend parkeren kan afschaffen in bepaalde gebieden. De burgemeester uit Brugge heeft bijvoorbeeld al gezegd dit in te voeren, ter compensatie van de winkelstraten die tijdelijk autovrij worden. Zo lokken we de mensen weer naar de winkels, zodra die open mogen. Maar bekijk dit ook voor leveranciers van zaken die een grote omzetdaling zien, maar open moeten blijven. Ook andere financiële maatregelen kunnen er genomen worden: de lokale opcentiemen verlagen, weliswaar tot de ondernemer opnieuw zijn activiteiten in zijn pand kan beoefenen.

 

  1. WEBSHOPS .BE

Verschillende internationale spelers hebben domeinnamen die eindigen op .be opgekocht. Kijk maar eens naar coolblue.be. Lijkt Belgisch? Niets is minder waar.

Wat als we die .be nu eens reserveren voor échte Belgische ondernemingen? Dan is het voor de consument ook visibel duidelijk wanneer ze lokaal kopen en wanneer ze dit niet doen.

 

  1. TOEGANKELIJKE LEVERINGEN

Veel lokale handelaars nemen het initiatief om webshops te openen. Een enorme opportuniteit! Laten we het hen een beetje gemakkelijker maken. Lokale overheden kunnen aan handelaars die zelf hun pakjes rondbrengen met de wagen een badge geven, om gebruik te maken van bepaalde autovrije straten. Zo maken we het rondbrengen voor hen gemakkelijker, moeten zij niet omrijden en de lucht vervuilen met onnodige extra kilometers en kan de consument gemakkelijker aan zijn pakje geraken – en dus vlugger geneigd zijn te bestellen.

 Moeten we opeens autovrije straten afschaffen? Helemaal niet. Deze regel kan perfect gelimiteerd worden voor enkel deze uitzonderlijke periode, én enkel toepasbaar op handelaars uit de eigen gemeente.

 Nu we het toch hebben over leveren: schaf die coronatoeslag van B-Post ineens af. Hoe moeilijk kunnen we het onze ondernemingen maken t.o.v. buitenlandse bedrijven als we hen niet eerlijk laten concurreren hiertegen?

 

  1. LOKAAL SHOPPEN ALS OVERHEID

Lokaal kopen? Doen! Niet alleen wij als burger, maar ook onze lokale overheden. We kijken voor deze eens naar Gent. Zij voerden het “Stadsleverancier”-model (https://stadsleverancier.stad.gent) in. Simpel, maar efficiënt. Lokale ondernemers registreren zich om in aanmerking te komen voor opdrachten die onder de ‘onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking’ vallen. Concreet: ondernemers registreren zich gemakkelijk aan de hand van hun elektronische identiteitskaart en duiden aan voor welke overheidsopdrachten ze interesse hebben. Door dit op een continue manier te verzamelen, biedt dit hen ook de kans om zich effectief aan te melden voor een opdracht wanneer deze uitgeschreven wordt.

 Als gemeente kan je natuurlijk ook zelf het aantal overheidsopdrachten vergroten. Veel gemeenten passen dit gelukkig al toe, maar het zou een mooi signaal zijn mocht dit overal gebeuren. Dit hoeft lang niet altijd door nieuwe, dure projecten te lanceren. Denk maar eens aan kantoormateriaal, schilderwerken… Dagdagelijks nodig.

 Een aantal voorstellen die geen klompen goud aan de voordeur brengen, maar wel onze handelaars op een efficiënte manier helpen om deze zware maanden te overbruggen. En bovenal, beste lezer: koop lokaal. Het kan niet genoeg gezegd worden. Want dat zal toch dé belangrijkste handeling zijn om ook na deze periode onze handelaars erbovenop te helpen.

Lies Geirnaert
Nationaal bureaulid JONGCD&V