JONGCD&V pleit voor logische regels voor langeafstandsrelaties

24 augustus 2020

De Nationale Veiligheidsraad besliste donderdag dat het weer mogelijk is voor mensen met een relatie in het buitenland om naar een partner te reizen. Koppels moeten hiervoor kunnen aantonen dat ze een duurzame relatie hebben van minstens twee jaar. JONGCD&V is erg tevreden dat er eindelijk een regeling is voor Belgen met een partner in het buitenland. Toch vragen ze om een stap verder te gaan en een hereniging toe te laten voor relaties die gestart zijn voor 1 januari 2020.

JONGCD&V vroeg eerder deze week om een versoepeling in de regels voor koppels in een langeafstandsrelatie te voorzien. De Nationale Veiligheidsraad besliste donderdag dat koppels aan moeten tonen dat ze een duurzame relatie hebben om te mogen reizen. De lat van een duurzame relatie werd gelegd op twee jaar of op één jaar als men kan aantonen dat men dat jaar heeft samengewoond. JONGCD&V is erg blij dat er een regeling is, maar vraagt om een stap verder te gaan en een gelijkaardige regeling als in Nederland in te voeren.

In Nederland is het zo dat je moet aantonen dat je een relatie van drie maanden had en elkaar al in persoon hebt gezien. JONGCD&V stelt voor om de grens in België op 1 januari 2020 te leggen. Koppels die kunnen aantonen dat ze voor 1 januari 2020 een relatie hadden en elkaar al hebben ontmoet in persoon moeten kunnen reizen naar hun geliefde. Deze maatregel is duidelijk en logisch, zo kan verwarring worden vermeden.

Ik ontving heel wat reacties van mensen die buiten de nieuwe regels vallen en erg teleurgesteld zijn dat ze hun partner nog steeds niet kunnen zien. Nochtans zijn ook deze relaties duurzaam en waardevol. Daarom stellen wij voor om de grens op 1 januari te leggen. Als we drie maanden voor COVID-19 uitbraak terug tellen, zijn we ergens midden december. Ons lijkt het beter de datum op 1 januari te leggen, dan vermijden we alle verwarring en kunnen er geen misverstanden ontstaan. Wanneer de regel ingaat op 1 september zijn deze relaties al negen maanden aan de gang. Dat kunnen we ondertussen ook duurzame relaties noemen.” Aldus Kevin Maas, voorzitter JONGCD&V

Afgelopen zondat organiseerde de #loveisnottourism-beweging onder leiding van Eva Hoornaert een protestactie. Ze zijn blij met de soepelere regels, toch zijn de regels voor heel wat koppels niet van toepassing. De acievoerders kaartten aan dat een termijn van twee jaar voor een duurzame relatie veel te lang is. Onze voorzitter Kevin Maas was aanwezig om de protestactie te steunen.