Liefde is essentieel

19 augustus 2020

"Ik heb mijn vriendin uit de Verenigde Staten nu al een half jaar niet gezien door het sluiten van de grenzen. Geen knuffels, geen kus, niets. In de plaats daarvan zitten we elke dag voor een scherm zodat we elkaar toch nog iets kunnen vertellen over onze dag. Dit jaar is voor ons, net als voor vele anderen, volledig anders verlopen dan eerst voorzien. Alleen moeten wij dit doorstaan zonder partner. Een lange afstandsrelatie is zo al niet gemakkelijk en kan na een tijd mentaal doorwegen door het gebrek aan fysiek contact. Het sluiten van de grenzen betekent voor ons letterlijk een onoverbrugbare barrière, die op dit moment uitzichtloos overeind blijft terwijl in de rest van Europa deze langzaam maar zeker wordt afgebroken voor mensen in gelijkaardige situaties. Het is op dit moment niet aangenaam om Belg te zijn. Luister naar Europa en neem voorbeeld aan onze buurlanden. Corona of niet, liefde is altijd essentieel. We hebben in de 21e eeuw geen stuk papier meer nodig van 'getrouwd' om dit te bewijzen. Niemand in onze situatie zit er mee in de nodige maatregelen op te volgen. We willen gewoon bij elkaar zijn, elkaar terug kunnen omhelzen en in elkaars ogen kunnen kijken. Ze verhuist als de situatie het toelaat volgend jaar naar België. Geef ons die mogelijkheid zodat we samen aan onze toekomst kunnen beginnen. Druk alstublieft op 'Play' we zijn de 'Pauze' knop ondertussen meer dan beu." aldus Dries (25).

Tijdens deze coronacrisis moest iedereen zich aanpassen. Je moest je bubbel verkleinen, activiteiten cancelen en leren leven met het mondmasker. Toch is dit zwaar wanneer je in zo een moeilijke periode één bepaald persoon moet missen: je geliefde. Heel wat koppels leven gescheiden van elkaar doordat ze niet in hetzelfde land verblijven en bezoek niet mogelijk is. Onder de hashtag “LoveIsEssential” en “LoveIsNotTourism” vinden lotgenoten elkaar en vragen ze om een regelgeving om hun geliefde terug te kunnen zien. In België zijn er zo een 700 tal mensen die zich in deze situatie bevinden.

Landen als Denemarken, Nederland, Duitsland en Frankrijk hebben al een regeling getroffen zodat de koppels elkaar terug kunnen zien mits bepaalde voorwaarde. De Belgische overheid liet al weten dat ze hier ook werk van willen maken, maar deze laat enorm lang op zich wachten. Wij pleiten met JONGCD&V voor een duidelijk kader om reizen toe te laten voor diegene die hun vriend of vriendin nu al maanden hebben moeten missen in deze moeilijk periode. We zijn ervan overtuigd dat liefde essentieel is.