JONGCD&V vraagt concrete maatregelen rond bestraffing seksueel geweld

12 maart 2021

JONGCD&V vraagt concrete maatregelen rond bestraffing seksueel geweld.

De uitspraak naar aanleiding van de verkrachting van een jonge vrouw in Gent bracht afgelopen week veel publieke opschudding met zich mee. De rechter oordeelde de feiten bewezen, maar sprak enkel een celstraf met uitstel uit voor de twee daders voor hun misdrijf. Deze strafmaat stootte heel wat mensen op de borst. JONGCD&V deelt deze verontwaardiging 

We merken dat er vaak een bepaald aandeel van de schuld bij het slachtoffer wordt gelegd. Alsof iemand een verkrachting heeft willen uitlokken door een te korte rok of te veel make-up te dragen. Hier moeten we ons luidkeels tegen verzetten. Verkrachting is in geen enkele situatie goed te praten. De schuld en verantwoordelijkheid bij een verkrachting liggen steeds bij de dader, nooit bij het slachtoffer.” aldus Kevin Maas, voorzitter van JONGCD&V. 

Over deze specifieke zaak willen we ons niet uitspreken. We kennen de precieze inhoud van de feiten en het vonnis niet. Om meer onderzoek toe te laten en een duidelijk beeld te krijgen van de problematiek, pleit JONGCD&V voor de snelle uitrol van een publieke centrale databank voor vonnissen en arresten. Hier werd al een aanzet voor gegeven door Koen Geens (CD&V), op het moment dat hij Minister van Justitie was. Na nieuw uitstel in september 2020 vragen wij de Minister Van Quickenborne hier prioritair werk van te maken. 

“Een boete voor verkrachting is niet voldoende, dit is zuiver crimineel en verdient dus ook een crimineel strenge bestraffing.” vult Katrien Van Kriekinge, voorzitter CD&V Vlaams-Brabant aan. 

De straffen voor verkrachting liggen in België veel te laag. Verkrachting is een misdrijf dat voor de correctionele rechtbank wordt berecht. Voor een verkrachting van een meerderjarige zonder verzwarende omstandigheden is vijf jaar gevangenisstraf het maximum. Dit is voor ons onvoldoende. Iemand verkrachten is een afschuwelijke daad die volgens ons als crimineel feit moet worden beschouwd, net zoals moord. Strafpleiter Nina Van Eeckhaut verwoordde het treffend in een interview op VRT NWS: “Een verkrachting is een moord op de persoon die je was”. 

Koen Geens legde tijdens de vorige legislatuur een nieuw Strafwetboek op de regeringstafel waarin verkrachting met veel zwaardere straffen werd gesanctioneerd. We vragen dat de nieuwe Minister van Justitie het deel seksuele delinquentie uit dit Wetboek licht en als afzonderlijk ontwerp indient. 

"Goed dat onze jongeren opkomen voor dit probleem. Langere straffen zijn belangrijk, al zijn ze niet het enige deel van het probleem. Verkrachtingen moeten nog veel vaker tot een echte straf leiden, en de dader, die ooit weer vrijkomt, moet begeleiding krijgen zodat hij niet opnieuw slachtoffers maakt" sluit Joachim Coens, voorzitter CD&V af.