Pas de voorwaarden voor bloeddonatie aan voor homoseksuele mannen!

8 mei 2021

Het is vandaag de Internationale Dag van het Rode Kruis. Organisaties die onder Het Rode Kruis en onder de Rode Halve Maan werken zijn wereldwijd actief. In ons land verzorgen ze de uitbating van verschillende opvangcentra voor asielzoekers, vormingen en gezondheidsvoorlichting maar ook hulpdiensten en bloedtransfusies.  

Maar over die bloedtransfusies bestaat er wat discussie. Het Rode Kruis kent op heel wat momenten een grote nood aan bloeddonoren, omdat er dagelijks veel bloed nodig is. In ziekenhuizen, op spoeddiensten of voor ernstig zieken. Om dit tekort aan donoren en bloed mee op te vangen, stel ik voor dat we homoseksuele mannen niet langer uitsluiten voor bloeddonatie. Versoepelingen zijn nodig. 

Er zijn drie categorieën van risicogroepen die bepalen wie wanneer mag doneren. Een eerste groep zijn personen met een nieuwe hetero-partner of een nieuw (hetero)seksueel contact hebben gehad. Zij mogen de eerste vier maanden geen bloed, plasma of bloedplaatjes doneren omwille van een risico op een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Een tweede categorie zijn personen die een seksuele partner hadden die besmet is met hiv of in aanraking kwam met prostitutie of drugs, in dit geval mag men 12 maanden na het laatste seksueel contact met deze persoon opnieuw overgaan tot donatie. Mannen die seks hebben met mannen vallen ook onder deze categorie, zij moeten zich dus 12 maanden van seksueel contact onthouden eer ze opnieuw over mogen gaan tot donatie. Een derde groep die levenslang uitgesloten is, zijn personen die positief hebben getest op syfilis, Hepatitis B of C. 

Het Rode Kruis doet niet aan nattevingerwerk en iedere maatregel is dan ook wetenschappelijk onderbouwd. Als arts wil ik toch een alternatief op tafel leggen en vraag dan ook aan Minister Vandenbroucke (Vooruit) om hiermee aan de slag te gaan.  

Het is wetenschappelijk bewezen dat er tot 50 keer meer kans om HIV niet te ontdekken bij mannen die seks hebben met mannen, dan bij mannen in heteroseksuele relaties. Door dit hoger risico kunnen we dus hetero- en homoseksuele mannen niet volledig gelijkschakelen wanneer het aankomt op bloeddonaties, maar een monogame seksueel actief homokoppel zou de mogelijkheid moeten hebben om toch bloed te doneren. 

Deze wachtperiode zou 12 maanden duren, de aangeraden wachttijd wanneer het mogelijk is op de overdracht van een soa. Concreet willen we dus dat monogame homokoppels na een relatie van 12 maanden kunnen bloed doneren, om zo mee het tekort aan bloeddonoren op te vangen en het Rode Kruis te kunnen steunen.