Persoverzicht april 2021

1 april 2021

Persoverzicht april 2021

Worden oude oorlogsbunkers winterverblijven voor vleermuizen in Leuven? Of is street art betere optie?

JONG CD&V gaat op zoek naar een invulling voor oude bunkers uit WOII. Ook in Leuven zou oorlogserfgoed een nieuwe functie kunnen krijgen, bijvoorbeeld als winterverblijf voor vleermuizen”, zegt bestuurslid Charlene Andries. Ook streetart zou een optie kunnen zijn om de bunkers zichtbaar te maken in de publieke ruimte.

Tussen 1939 en 1940 werd tussen Antwerpen en Waver de zogenaamde KW-linie gebouwd, een antitankversperring om België te beschermen tegen een inval van het Duitse leger. Uiteindelijk bleek de stelling weinig nut te hebben en werd ze na een hevig gevecht ter hoogte van Wijgmaal vrij snel opgegeven door het geallieerde opperbevel. Zo’n twintig bunkers verspreid op Leuvens grondgebied zijn hiervan nog stille getuigen. JONG CD&V Leuven wil de oude oorlogsbunkers nu een nieuw leven geven.

Speelelementen

“In andere gemeenten zien we dat men de bunkers herbestemd, bijvoorbeeld als winterverblijf voor vleermuizen”, zegt Charlene Andries. “Nu staan de bunkers er werkloos bij, soms in slechte staat. We willen de bunkers een functie geven in het openbaar domein en tegelijk de oorlogsherinnering levendig houden. De boodschap ‘nooit meer oorlog’ moet blijven weerklinken en dan lijkt het ons wenselijk om deze bunkers niet laten verloederen achter struikgewas. De bunkers omvormen tot speelelementen is een optie. Je kan de oude bunkers ook visueel maken met streetart in het thema ‘oorlog en vrede’.”

Voorzitter Ruben Geleyns wil alvast de buurtbewoners betrekken bij de nieuwe invulling. “Met ‘Leuven, maak het mee’ heeft onze stad een prachtig online participatieplatform om iedereen een stem te geven in de toekomst van ons oorlogserfgoed. Laat ons zeker luisteren naar ideeën van de Leuvenaars”, klinkt het.

CD&V pleit opnieuw voor gezamenlijke studeerruimtes in Zoersel: “Het werkt motiverend”

De paasvakantie luidt voor vele studenten hoger onderwijs de start in van de blokperiode voor de juni-examens. Daarom pleit CD&V Zoersel voor gezamenlijke studeerruimtes in de gemeente. 

Diezelfde vraag stelde de partij naar aanloop van de januari-examens. Toen gaf de Vlaamse regering wel groen licht voor gezamenlijke studeerruimtes, mits strenge coronamaatregelen. Het bestuur van de gemeente Zoersel besloot vanwege de coronacrisis enkel een alternatief aan te bieden aan wie echt geen rustige plek heeft om te blokken. Dat viel niet in goede aarde bij CD&V. “De manier waarop hierover gecommuniceerd werd, was zeer ontradend en restrictief. Geen wonder dat er dan zogenaamd bijna geen vraag was. Al trokken wel vele studenten naar Oostmalle, Schilde of Brecht om daar te studeren in gezamenlijke studieruimtes aangeboden door de gemeente”, zegt Lander Van Steen (21), voorzitter van Jong CD&V. 

 
 

De partij hoopt dat het deze keer anders kan. “Het is niet voor iedereen evident om thuis een plaats te vinden waar je je ten volle kan concentreren. Dan is een plekje dat de gemeente aanbiedt, wel heel erg welkom. Want samen studeren motiveert echt”, vervolgt masterstudent Van Steen. “Vele studenten zitten nu al maanden achter hun bureau thuis, waardoor ze nog nauwelijks contact hebben op de campus. Studeren wordt een eenzaam gegeven. Dat heeft een enorme invloed op de concentratie en motivatie”, getuigt Zoersels laatstejaarsstudente Cato Depauw (21). “Gemeenschappelijke studieruimtes kunnen studenten ten minste opnieuw het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan. Bovendien motiveert een plek waar je iedereen rondom je ziet studeren, jezelf om ook die focus te behouden. Als het in Antwerpen en Leuven kan, zou het ook in Zoersel mogelijk moeten zijn.”

Volgens CD&V-gemeenteraadslid en Vlaams Volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers (CD&V) heeft Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) bevestigd dat de omzendbrief met de coronamaatregelen voor stille studieruimtes blijft gelden en dat de gemeente ook al in de paasvakantie deze kan voorzien. “Het is belangrijk dat het bestuur nu al actie onderneemt”, zegt Schryvers.

Inkomhal AZ Alma wordt ‘Zorgheldenplein’: “Eerbetoon aan iedereen die mee strijdt tegen het coronavirus”

Het atrium van AZ Alma, dat is de grote hoge inkomhal van het ziekenhuis, wordt vanaf nu het Zorgheldenplein genoemd.

Jong CD&V Eeklo reikt elke jaar de trofee ‘Eeklonaar van het jaar’ uit aan personen of organisaties die zich het afgelopen jaar hebben ingezet voor de stad en haar inwoners. “Het staat buiten kijf dat de zorgsector zich afgelopen jaar met man en macht heeft ingezet om voor ieders gezondheid te strijden”, zegt voorzitter Roos Bekaert. “Dit jaar hebben we iets meer dan een gewone trofee. We huldigen graag het atrium van AZ Alma in als het ‘Zorgheldenplein’. Dit als symbolische plek voor alle zorghelden. Als blijk van dank hebben we warme boodschappen geschreven aan vijf zorginstellingen: AZ Alma, WZC Dr. Coppens, WZC Sint-Elisabeth, WZC Avondzegen en het psychiatrisch Centrum Sint-Jan in Eeklo. Zo willen we de personeelsleden een warm hart toedragen voor de dagelijkse zorgen en de extra inzet die het coronavirus met zich meebrengt.