Persoverzicht Augstus 2021

1 augustus 2021

Persoverzicht augustus 2021

Jonge CD&V'ers in de bres voor lokale evenementen: “Je krijgt niet meer uitgelegd dat een groot event minder restricties heeft dan een fuif”

“Laat jonge vrijwillige organisatoren terug hun ding doen.” Die boodschap van ikorganiseer.be, een informatiewebsite van jeugdhuizenkoepel Formaat ondersteunt JONG CD&V Leuven voor de volle 100%.
 
“Ook Leuven heeft tal van kleinschalige festivalletjes en andere kleine evenementen van lokale verenigingen”, zeggen de christendemocratische jongeren. “Op dit moment kunnen enkel evenementen met meer dan 1.500 bezoekers werken met het Covid Safe Ticket en behoren mondmaskers en de afstandsplicht op deze massa-evenementen tot de verleden tijd. Je kan moeilijk aan een jeugdhuis uitleggen dat een evenement met 1.500 man onder minder restricties kan plaatsvinden dan de fuif met pakweg 50 à 100 jongeren in hun eigen jeugdhuis. De regels waaraan ze zich nu –als vrijwilligers– aan moeten houden zijn vaak te streng om op het einde van de rit nog rendabel te draaien, laat staan aantrekkelijk voor hun bezoekers. We vergeten ook al te vaak dat lokale organisatoren bijdragen aan het mentaal welbevinden”, vertelt Ruben Geleyns (28), voorzitter van JONG CD&V Leuven.
 
De CD&V-jongeren hopen dan ook dat er versoepelingen komen voor kleine en lokale evenementen. “De nood is groot”, klinkt het. Eens er versoepelingen komen van de bovenlokale overheden hoopt JONG CD&V Leuven ook dat de stad Leuven de verenigingen een duwtje in de goede richting geeft. “Extra (corona)ondersteuning in de vorm van onder meer materiaal om de regels te handhaven en het geven van advies via het projectenfonds van MIJNLEUVEN is de meest ideale manier. Dat zou trouwens ook passen in het kader van de toekomstige kandidatuur van de stad voor Europese Vrijwilligershoofdstad”, besluit Geleyns.

Mechelaars kunnen onder toezicht baantjes zwemmen in Keerdok

Bij een ideaal zomerweertje hebben tientallen Mechelaars donderdagnamiddag in de zwemzone aan het Keerdok een frisse duik genomen. Met dit nieuwe project keert Keerdok terug naar zijn roots van den Ouwen Dok, die geïntegreerd is in het Van der Valk-hotel. Al zal enkel mogen gezwommen worden in vier banen in een afgebakende zone van 35 meter, onder toezicht van redders. “Dat vinden wij een beetje spijtig”, klonk het bij de Jong-CD&V-Mechelen.

“De regelgeving is heel streng en ook de waterkwaliteit moet in orde zijn. Er zijn nogal wat veiligheidsvoorschriften opgelegd, maar die hebben we allemaal kunnen naleven”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+), die zijn zwembroek was vergeten.

Volgens de burgemeester is dit een eerste stap in het zwemproject Keerdok. In september wil de stad een eerste evaluatie houden. “Maar het is de bedoeling dat we hier gestructureerd gaan uitbreiden, maar nog niet aan creatief zwemmen gaan doen. We moeten ons houden aan de wetgeving”, zegt Vandersmissen.

Gemiste kans

“Dik in orde dat het stadsbestuur tijdens de zomer hier aan het Keerdok werk maakt van meer openbaar zwemplezier. Jammer genoeg is dit enkel voor sportief zwemmen en dus niet voor recreatief sportplezier”, reageert Karl Lauwers namens Jong CD&V-Mechelen. “Daarnaast moeten de Mechelaars ook nog eens drie euro betalen voor een zwembeurt. Dat is een gemiste kans. Jongeren gaan tijdens warme zomerdagen gevaarlijke plaatsen, zoals de Eglegemvijver in Hombeek en de Leuvense vaart, blijven opzoeken om in koele (verboden) wateren te duiken.”