Persoverzicht december 2020

1 december 2020

JongCD&V Bornem ijvert voor plaats om samen te studeren

JongCD&V Bornem vraagt aan het gemeentebestuur om studenten uit de gemeente de kans te bieden om samen te studeren.

“Samen studeren is natuurlijk relatief, want studenten moeten wel de veiligheidsafstand respecteren, maar het kan er wel voor zorgen dat studenten in hun blokperiode uit hun langdurige eenzaamheid worden getrokken. Voor veel studenten leidt deze vorm van studeren zelfs tot betere studieresultaten”, zeggen studenten Elise Heymans en Jeroen De Pauw.

Jeroen Segers vraagt dat het gemeentebestuur de gemeentelijke gebouwen, die de volgende weken ter beschikking worden gesteld voor de organisatie van een aantal examens in het secundair onderwijs, vanaf eind deze maand worden opengesteld voor studenten uit het hoger onderwijs.

JONGCD&V Herentals vraagt lokaal bestuur Herentals om veilige studieplaatsen in te richten

Inmiddels is het duidelijk dat lokale besturen opnieuw studieplaatsen mogen inrichten. "Het is een vraag van vele studenten die we moeten kunnen waarmaken onder strikte voorwaarden.

Een goede studieomgeving is cruciaal voor goede studieresultaten maar ook voor het mentale welzijn van de studenten", stellen jongerenvoorzitter Polien Willems, minister van Jeugd Benjamin Dalle en Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

'De lokale studieruimtes zijn een oplossing voor de duizenden studenten die aan de vooravond van de examens staan. Dat vindt ook Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V) die de vraag op de politieke agenda bracht.

"De afgelopen weken sprak ik met meer dan honderd studenten. De meeste gestelde vraag was die naar studieruimtes. We willen vermijden dat straks alle studenten opnieuw naar de studentensteden trekken

Jong CD&V wil ondanks corona een ‘blokkot’: “Belangrijk voor resultaten én mentale welzijn van studenten”

Jong CD&V roept de gemeente op om een blokkot in veilige omstandigheden in te richten. Tijdens de vorige examenperiode in juni hield de gemeente de boot af, maar nu is er geen excuus meer mogelijk vinden ze. Maar daar is de bevoegde schepen het niet mee eens.

Blokkende studenten kunnen terecht in gemeentezaal: “Thuis kan tijdens deze lockdown vaak hectisch zijn”

 

Het gemeentebestuur van Kortenaken reageert positief op het voorstel van JONGCD&V om een gemeentezaal ter beschikking te stellen van studenten voor de komende blokperiode.

“Binnenkort start de eerste blokperiode voor onze studenten”, zegt JONGCD&V-voorzitster Laura Schurmans. “JONGCD&V Kortenaken vraagt daarom aan het gemeentebestuur een studieplek voor de studenten.

Gemeente biedt studieplaatsen aan voor studenten hoger onderwijs in alle deelgemeenten

De gemeente Brecht gaat voor studenten van het hoger onderwijs studieplaatsen voorzien. De vraag kwam van gemeenteraadslid Roeland Ruelens (CD&V). “Zo’n studieplaatsen zorgen voor meer motivatie, iets wat studenten nu extra kunnen gebruiken”, zegt Ruelens. Er zullen in elke deelgemeente plaatsen voorzien worden.

JONGCD&V vraagt stad Harelbeke om veilige studieplaatsen in te richten

Na het nationale overlegcomité werd duidelijk dat lokale besturen opnieuw studieplaatsen mogen inrichten. Jong CD&V Harelbeke roept het stadsbestuur op om ook studie- en examenruimtes te voorzien.

“Het is een vraag van vele studenten die we moeten kunnen waarmaken onder strikte voorwaarden. Een goede studieomgeving is cruciaal voor goede studieresultaten, maar ook voor het mentale welzijn van de studenten”, stellen Jong CD&V Harelbeke en Vlaams parlementslid voor CD&V Brecht Warnez. De lokale studieruimtes zijn een oplossing voor de duizenden studenten die aan de vooravond van de examens staan. Dat vindt ook Brecht Warnez die de vraag op de politieke agenda bracht. “ De afgelopen weken sprak ik met meer dan honderd studenten. De meest gestelde vraag was die naar studieruimtes. We willen vermijden dat straks alle studenten opnieuw naar de studentensteden trekken. Daarom hebben we gevraagd aan het overlegcomité om dit opnieuw toe te staan”, klinkt het. “Het massale gebruik van studieruimtes vorig semester toont aan dat ze nodig zijn. Veel studenten zitten al weken tussen dezelfde vier muren. Voor hen is studeren in groep niet zomaar een leuke bonus, maar zal dit het verloop bepalen van de aankomende examenperiode.”

JONGCD&V Ieper vraagt stad Ieper om veilige studie- en examenplaatsen in te richten

JONGCD&V Ieper roept het stadsbestuur op om studie- en examenruimtes te voorzien. “Het samen studeren moet veilig gebeuren maar dat kan perfect”, stelt Jordy Dehaene. “Zo moeten er bijvoorbeeld voldoende afstand tussen de studieplekken, een reservatiesysteem en voldoende ventilatie zijn.” De gezamenlijke studieplaatsen kunnen op verschillende plaatsen georganiseerd worden. JONGCD&V denkt aan de zaal Fenix, het Vleeshuis en de polyvalente zalen in Het Perron. 

Samen tegen de Coronakilo's - JONGCD&V Gooik

Jong CD&V Gooik organiseert eind dit jaar een grote zwerfvuilactie, “Samen tegen Coronakilo’s.  Met deze actie willen zij zorgen voor meer beweging, minder kilo’s zwerfafval en steunen zij het goede doel. Zij gaan gedurende 1 maand (van 20/11 tot 20/12) met het jongerenteam op stap in de Gooikse straten om het zwerfvuil aan te pakken. Hun doel is om 200 kg bijeen te rapen en hun hiervoor te laten sponsoren.

De opbrengst van alle giften gaat integraal naar het goede doel. Als kerstcadeau, schenken zij het volledige bedrag aan de jeugdvoorzieningen uit de regio (Minor Ndako, Levenslust, Dagcentrum De Wip, OOOC ’t Pasrel). Op die manier kunnen ze deze voorzieningen en kansarme kinderen steunen, ter vervanging van hun jaarlijkse speelgoedinzameling.

 “Wij zijn hiervoor nog op zoek naar mensen die een bijdrage willen storten, vertellen de jongeren. Wij zouden al zeer tevreden zijn met een storting van € 5 of zelfs € 1. Hiermee geef jij ons een duwtje in de rug om ons doel van 200 kg te bereiken en steun je integraal het goede doel”, zegt Laura Timmermans, voorzitter Jong CD&V Gooik

 Je kan een bijdrage overschrijven op het rekeningnummer BE33 9731 5882 9046 met een leuke mededeling en/of jouw gegevens.   De volledige opbrengst en het ingezameld gewicht zal nadien kenbaar gemaakt worden op Facebook. Voor meer info kan u steeds contact opnemen via sociale media of jongcdenvgooik@gmail.com.

Jong CD&V pleit opnieuw voor blokplekken voor student-inwoners: “Aantal plaatsen van KU Leuven is te beperkt”

Jong CD&V Leuven herhaalt haar oproep van mei om voor de blokperiode studieruimtes te voorzien in Leuven en in de deelgemeenten. Onder meer CD&V-parlementsleden Brecht Warnez en Katrien Schryvers pleiten ervoor dat het stadsbestuur zelf op zoek gaat naar bijkomende locaties.

JONGCD&V Herne zorgt voor cadeau voor jongeren van Sinterklaas

Jong CD&V Herne zorgt voor mooie actie richting alle jongeren. Alle jongeren uit Herne kunnen zich inschrijven om een goedgevulde tas met lokale producten en leuke gadgets te krijgen van Sinterklaas. De Sint sprak de kinderen hiervoor toe in een videoboodschap die te bekijken is op de Facebookpagina van Jong CD&V Herne. 

Jong CD&V organiseert coronaproof rondrit voor Sint en Pieten door Oosterzele

Ook voor Sinterklaas en zijn Pieten is 2020 een ongewoon jaar. Hij mag niet langskomen om handjes te schudden. De jongerenafdeling van CD&V in Oosterzele schreef een brief aan de Sint en hij komt, hij komt. Weliswaar coronaproof in een open wagen

JONGCD&V Haacht organiseert alternatieve sinterklaaswandeling

Op 29 november organiseerde Jong CD&V Haacht een sinterklaaswandeling in de bubbel door Haacht.

Na hun succesvol sinterklaasfeest van vorig jaar, keek Jong CD&V uit naar een nieuwe editie. Maar zoals bij velen gooit Corona roet in het eten. En dus gingen ze op zoek naar een alternatief. Dit alternatief was een sinterklaaswandeling door Haacht. Onderweg konden de kinderen leuke opdrachten doen en halverwege wachtte Sinterklaas op coronaveilige afstand de kinderen op, konden ze naar elkaar wuiven, een praatje slaan en kregen de kinderen een zakje snoep mee.