Persoverzicht mei 2020

1 mei 2020

Ook in mei staan onze lokale afdelingen niet stil. Ontdek hier waar ze mee bezig zijn:

Jong CD&V wil studenten opnieuw samen laten studeren: “Advies blijft thuis studeren”, reageert schepen Thomas Van Oppens (Groen)

 Samen studeren mag terug van de Nationale Veiligheidsraad, uiteraard op voorwaarde dat de studenten strenge voorwaarden naleven. Jong CD&V roept daarom op om snel werk te maken van de heropening van openbare studieruimtes in Leuven. De stad Leuven staat niet te springen voor zo’n initiatief want thuis studeren is en blijft het advies. Jong CD&V maakt zich ook zorgen om het mentaal welzijn van jongeren in deze bevreemdende coronatijd.

Jong CD&V Ieper vraagt extra inspanningen
om de stap naar psychologische hulpverlening
voor jongeren te verlagen

Het aantal jongeren tussen 16 en 24 jaar dat depressieve gevoelens heeft, is tijdens de coronacrisis verdrievoudigd bij vrouwen en verviervoudigd bij mannen. Dat blijkt uit een enquête over mentaal welzijn van het wetenschappelijk instituut Sciensano. Jong CD&V vraagt de stad Ieper om de officiële hulpkanalen rond psychisch welzijn voor jongeren zichtbaar te delen via hun website. 

JONG CD&V vraagt extra inspanningen om stap naar psychologische hulpverlening voor jongeren te verlagen

Het aantal jongeren tussen 16 en 24 jaar met depressieve gevoelens is verdrievoudigd bij vrouwen en verviervoudigd bij mannen tijdens de coronacrisis. JONG CD&V Zottegem wil deze problematiek lokaal aankaarten.

Jong CD&V is vragende partij voor uitbreiding van e-loket van de stad

Jong CD&V wil een uitbreiding van het e-loket van de stad. “De digitalisering is in een stroomversnelling gekomen omwille van de coronacrisis. Als stad kunnen wij niet achterblijven en moeten we iedereen laten zien wat voor een moderne stad Tienen is”, aldus voorzitter Helena Kinnaert.

Jong CD&V Heist wil dat er studieruimtes komen: “De examenperiode staat voor de deur”

Jong CD&V van Heist-op-den-Berg pleit opnieuw voor studieruimtes in de gemeente. Lokale studieruimtes waar studenten gezamenlijk kunnen studeren mogen opnieuw, zij het met de nodige veiligheidsmaatregelen, ingericht worden. “Helaas is er nog steeds geen initiatief genomen door de gemeente, iets wat wij als Heistse jeugd betreuren. We vragen om een ruimte ter beschikking te stellen en hierbij de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. We dringen erop aan dat er snel actie ondernomen wordt, aangezien de examenperiode voor veel studenten bijna begint”, delen twee leden van de jongerenafdeling, Eva Van Noten en Clara Dupont, mee. “Vorig schooljaar namen wij zelf het initiatief om studieruimtes in te richten. We vonden een lokaal in het industriepark en richtten het in als een volwaardige studieruimte. Ondanks de afgelegen locatie, telden we er dagelijks minstens acht studenten.” De jongeren geven de bib en De Sporthal aan als interessante locaties. 

Jong CD&V-afdelingen Gooik en Herne starten zoektocht voor jongeren ‘Out of the Box’

De Jong CD&V-afdelingen van Gooik en Herne slaan voor de eerste keer de handen in elkaar. Ze starten met een actieve zoekactie voor jongeren in beide gemeenten: Out of the box. 

Jong CD&V Damme neemt nieuwe start met uitrollen van vijfpuntenplan

Jong CD&V Damme neemt na enkele niet zo actieve jaren een nieuwe start en doet dit met het uitrollen van een vijfpuntenplan voor de Damse jongeren. Punt per punt willen ze de komende periode het plan uitrollen. Hun eerste punt is het vragen naar studielocaties bij het stadsbestuur. 

Jong CD&V Essen wil studieruimte boven bib nu die weer open is: “Niet alle studenten kunnen thuis studeren”

Jong CD&V Essen ijvert voor studieruimtes voor jongeren in eigen dorp. In het verleden kon dat altijd in de bib en dat moet zeker nu ook mogelijk zijn, zegt Kirsten Tobback.

Jong CD&V vraagt openbare studieruimtes voor studenten

Nu de Nationale Veiligheidsraad toestaat dat er weer mag worden samengekomen in silent places, met respect voor de social distancing, vraagt Jong CD&V om opnieuw openbare studieruimtes te voorzien voor de studenten.

Iepers blokcentrum beperkt tot 60 studenten, Jong CD&V lanceert digitaal blokcentrum

Stad Ieper organiseert ook deze examenperiode een blokcentrum voor haar studenten. Om alles veilig te laten verlopen worden maximaal 60 studenten per dag toegelaten en is reserveren op voorhand verplicht. Om studenten die uit de boot vallen toch de mogelijkheid te geven samen te studeren lanceerde Jong CD&V Ieper ook een digitaal blokcentrum.

Jong CD&V dringt aan op studieruimtes in de stad

Jong CD&V vraagt om in Tienen studieruimtes te openen voor de examentijd. In andere gemeenten werden daarvoor delen van feestzalen en bibliotheken aangeboden.

Gemeente stelt studieruimtes ter beschikking in Het Koetshuis en de bibliotheek

De gemeente Roosdaal stelt twee studieruimtes ter beschikking van blokkende studenten. Het initiatief komt op vraag van Jong CD&V Roosdaal. Studeren kan in de bibliotheek en in Het Koetshuis. Reserveren is wel verplicht.

Kerk van Cultuurcentrum wordt stille studeerruimte

 Mechelse studenten kunnen vanaf volgende week terecht in de kerk van het Cultuurcentrum. Maximaal veertig studenten kunnen er in alle rust en veiligheid in hun boeken duiken.

Zondag riep JONGCD&V het stadsbestuur al op om lokale studieruimtes in te richten voor kwetsbare studenten. “Vorige jaren werden verschillende ruimtes opengesteld voor in totaal zo’n honderd studenten. Thuis hebben ze niet altijd de juiste accommodatie, zeker niet nu het hele gezin vaak gelijktijdig thuis is”, aldus voorzitster Tessa De Prins.

Dieter Bonny openhartig over coming out: "Ik ben wie ik ben geworden door die dag"

Op de vooravond van de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie schreef de jonge Ieperse politicus Dieter Bonny een openhartige tekst over zijn eigen geaardheid. "Je krijgt verschillende reacties, van 'super' tot 'we hebben er niets tegen maar...'", vertelt Dieter, die in Ieper al één keer met homofobie geconfronteerd werd.

CD&V vraagt opnieuw blokpunten open te stellen in Zoersel: “Motiverend bij het studeren”

Nu de Nationale Veiligheidsraad heeft toegestaan dat de zogenaamde ‘silent places’ opnieuw worden georganiseerd, mits respect voor de regels van social distancing, vraagt oppositiepartij CD&V dat het gemeentebestuur initiatief neemt om ook in Zoersel bloklokalen open te stellen voor de Zoerselse studenten.

JONG CD&V zet de bloemetjes buiten tijdens Week van de Bij

JONG CD&V gaat tijdens de Week van de Bij de bloemetjes buiten zetten in Zottegem. En dat mag je gerust letterlijk nemen. “We gaan bloembollen kopen en rond de verschillende bijenhotels in onze stad planten”, zegt voorzitter Robin De Cubber.

Jong CD&V Beveren vraagt openbare studieruimtes

Studenten die thuis geen rustige plek hebben om te studeren, konden de voorbije jaren terecht in de hoofdbibliotheek op het Gravenplein, op de Sint-Maarten Bovenschool en in de poly- en mediazaal van CC Ter Vesten om te studeren. Door de coronacrisis is er nog geen beslissing genomen om deze ruimtes tijdens de komende examenperiode te heropenen. Gemeenteraadslid Lien Van Dooren vraagt in naam van Jong CD&V Beveren aan de gemeente om opnieuw studieruimtes ter beschikking te stellen.