Persoverzicht: september

26 september 2019

Persoverzicht: september

Sammy Mahdi enige kandidaat-voorzitter bij Jong CD&V, maar sluit niet uit dat hij trapje hoger wil

Het Laatste Nieuws

Sammy Mahdi werd in 2017 verkozen tot voorzitter van Jong CD&V en wil er dus graag nog eens twee jaar bijdoen. De komende maanden gaat hij zijn project voorstellen in alle provincies. Op 16 november kiest het jongerencongres dan de nieuwe voorzitter en een nieuw nationaal bureau.

“Niet makkelijk om vrijuit te spreken”

“De komende jaren willen we met Jong CD&V meer wegen op de politieke agenda”, zegt Mahdi dinsdag. “We hebben twee verkiezingsjaren achter de rug waarin het niet altijd even makkelijk was om vrijuit te spreken. We moeten de jongste generatie de komende jaren duidelijk maken waar CD&V voor staat, we moeten hen overtuigen van de christendemocratie.”

Bij de jongste federale verkiezingen was Mahdi eerste opvolger in Vlaams-Brabant. Als Koen Geens opnieuw minister wordt, kan Mahdi naar de Kamer.

Tegelijk wordt hij ook genoemd als mogelijke voorzitter van de hele CD&V. “Ik heb erover nagedacht en sluit het niet uit”, zegt Mahdi. “Maar ik wil eerst afwachten wat de interne werkgroep op tafel legt.” De twaalf leden maakten een analyse van de verkiezingsuitslag, die volgende week zou worden voorgesteld. “Op basis daarvan moeten we kijken wat de beste opties zijn voor de partij”, zegt Mahdi. “Ik wil heel graag meewerken aan de vernieuwing van CD&V. We hebben nieuwe gezichten nodig, maar daarom niet per se op de stoel van de voorzitter.”

Jong CD&V Lier pleit voor fietslichtautomaten

Jong CD&V Lier-Koningshooikt pleit voor fietslichtautomaten in de stad. Want in de praktijk blijkt dat de kleine fietslichtjes vaak snel stuk zijn. Met zo'n automaat kan iedereen op elk moment een nieuw fietslicht aanschaffen. Voor Jong CD&V is nog meer zichtbaarbeid van fietsers en voetgangers een belangrijk strijdpunt. Dat zetten de leden vanmorgen nog eens extra in de verf tijdens hun jaarlijkse fietsersactie bij de start van het nieuwe schooljaar. In de stationsbuurt deelden ze aan passanten een reflecterende sleutelhanger uit. Straks meer in RTV Vandaag.

Jong CD&V Herne brengt jongeren thuis na fuif met feestbusje

 
Jong CD&V legt een feestbusje in in Herne om jongeren veilig naar huis te brengen na de fuif Chiro Kitch op zaterdag 7 september in De Kring in Herne. Op zaterdag 21 september wordt dit nog eens herhaalf naar aanleiding van de Foorfuif.

"We vinden het belangrijk dat jongeren in hun eigen gemeente op een veilige manier kunnen uitgaan. Om te vermijden dat jongeren laat in de nacht nog zelf achter het stuur kruipen, of dat ouders moeten opstaan om hun kroost op te halen, organiseren we zelf een BOB-dienst", verduidelijkt voorzitter Brent Roobaert. "We vertrekken tussen middernacht en 4 uur telkens aan De Kring en brengen jongeren die opstappen naar huis als ze in de zone met postcodes 1540 en 1541 wonen. Een ritje kost 1 euro per persoon".

"Vorig jaar redenwe voor het eerst met het feestbusje uit na Chiro Kitch en de Foorfuif, twee populaire jeugdfuiven in Herne. De reacties waren zo positief dat we beslisten dit opnieuw te doen", aldus Brent Roobaert.

Robbe Verbrugge (19) nieuwe voorzitter Jong CD&V Herent

 
De Herentse JONG CD&V-afdeling heeft een nieuwe voorzitter. Na eerdere voorzittersverkiezingen gaf Thijs Smeyers (32) de vlag letterlijk door aan Robbe Verbrugge.

Verbrugge stond bij de lokale verkiezingen als één van de jongste kandidaten in Vlaanderen op de CD&V-lijst. Hij kon toen rekenen op 170 voorkeursstemmen. “De stem van jonge Herentenaren is vaak afwezig in de politiek”, vertelt Verbrugge. “Daar wil ik aan werken, binnen CD&V Herent, maar ook daarbuiten.” Daarnaast zijn natuur, milieu en open ruimte de stokpaardjes van de nieuwe jongerenvoorzitter. Verbrugge combineert het voorzitterschap met zijn studies Geschiedenis aan de KU Leuven en met een mandaat in de Herentse Milieu Adviesraad.

JOOP poetst verkeersborden onderweg naar school

JOOP, de jongeren van de CD&V, inspecteerden de routes naar school. “Bij het poetsen stelden we vast dat sommige verkeersborden loshangen. Andere zijn dan weer vervaagd. Voorts mogen de oversteekplaatsen aan alle scholen beter in de verf gezet worden”, zeggen de jongeren.

Jong CD&V wil opnieuw debat rond invoering statiegeld op petflessen

 
Jong CD&V Antwerpen wil het debat rond statiegeld op drankflesjes en blikjes nieuw leven inblazen nadat wereldwijd mensen samen kwamen om afval op te rapen tijdens World Clean Up.

De jongeren van CD&V Antwerpen nam zaterdag ook deel aan de World Clean Up en gebruiken het initiatief om het debat rond de invoering van het statiegeld op drankflesjes en blikjes. “Helaas wordt ook onze geliefde Antwerpse stroom geteisterd door plastic, waaronder vele blikjes.”, vertelt initiatiefnemer Tanguy Sarens. “We staan er misschien niet direct bij stil, maar een maatregel als statiegeld zou deze rivier een pak properder kunnen maken.”, aldus de jonge christendemocraat. Jong CD&V Antwerpen roept daarom alle jongerenpartijen op om druk te zetten bij hun respectieve moederpartijen en hen te overtuigen van het belang van statiegeld. Ze kijken in het bijzonder naar N-VA en Open VLD die op dit moment samen met CD&V onderhandelen voor een nieuwe Vlaamse regering.

Toeren op een deelfiets

In heel wat gemeenten merk je dat de verkeersdruk bijna onwezenlijk toeneemt. Auto's uit het straatbeeld halen, is geen evidente zaak en toch zijn er lovenswaardige pogingen daartoe mogelijk.

"Jong CD&V Sint-Niklaas legde zich toe op een deelfietsenproject voor onze stad Sint-Niklaas", klinkt het. "Met Dennis De Poorter als initiatiefnemer en het engagement van de groep werd er een plan uitgewerkt om dit gerealiseerd te zien."

“Sint-Niklaas is een echte fietsstad in wording. De afgelopen jaren werkte Sint-Niklaas aan een veilig fietsnetwerk in de stad en naar omliggende gemeenten."

"Met de fiets ontdek je ieder verborgen hoekje van de stad. De fiets is dus het beste vervoermiddel om je in de stad en regio te verplaatsen,” dixit Jong CD&V Sint-Niklaas.