#StandWithUkraine

23 februari 2022

Statement betreffende de Oekraïne crisis 

De politieke crisis in Oekraïne nam gisterenavond een beslissende wending. De Russische president Poetin erkende tijdens een televisie-uitzending de onafhankelijkheid van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk. Met deze erkenning creëert hij een legitieme basis als voorwendsel voor militair ingrijpen. Hierdoor wordt de deur naar een diplomatieke oplossing formeel gesloten.  

Het initiële pijnpunt voor Rusland – het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne - blijkt nu voornamelijk geopolitiek toneel. Poetin erkent de territoriale integriteit van Oekraïne niet en zendt troepen naar beide regio’s. De situatie aan de Oekraïense-Russische grens dreigt nu te escaleren in een gewapend conflict. 

Voor JONGCD&V zijn de huidige geopolitieke ontwikkelingen onaanvaardbaar. De Russische erkenning van de Donetsk en Loehansk regio’s als onafhankelijke volksrepublieken is een regelrechte schending van het internationaal recht, de Minsk-akkoorden en de territoriale integriteit van Oekraïne.  

JONGCD&V veroordeelt deze Russische agressie en pleit voor zware internationale sancties. Deze sancties moeten omvangrijk zijn en mogen zich niet beperken tot economische maatregelen, maar ook politieke. Soft power tools blijven daarbij steeds primair op hard power middelen. 

JONGCD&V is uitgesproken voorstander van een sterke en doeltreffende trans-Atlantische en politieke alliantie. Hierbij spelen zowel de Europese Unie als de NAVO een sleutelrol. Daarnaast pleiten we voor een sterkere politieke en militaire integratie binnen de EU. De uitbreiding en verdieping van Europese buitenlandse bevoegdheden en de oprichting van een Europees leger zijn van cruciaal belang om onze veiligheid te garanderen.