Statement JONGCD&V over homofoob geweld

8 maart 2021

JONGCD&V reageert verbolgen op de moord met homofobe motieven in Beveren. Geweld op mensen uit de LGBTQIA+-gemeenschap raakt ons diep en mogen we nooit aanvaarden.

“Iedereen zou vrij moeten zijn zichzelf te zijn, zonder angst voor geweld. Daarnaast zou het veilig moeten zijn om via datingapps af te spreken met onbekenden, op eender welke locatie.” -Kevin Maas, voorzitter JONGCD&V.

Orry Van de Wauwer (CD&V) strijdt in het Vlaams parlement dagelijks tegen homofoob geweld. Hij werkte onlangs actief mee aan een resolutie van Senaatsvoorzitter Stephanie d’Hose (Open VLD) die een anonieme aangifte van homofoob geweld mogelijk maakt. Naar aanleiding van de homofobe moord in Beveren, diende hij een vraag in aan minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD) over de verdere sensibilisering rond homofobie, de beveiliging van (gebruikers van) dating apps en de stand van zaken van het onderzoek naar daderprofielen van plegers van homofobe haatmisdrijven.

“Daders lokken de slachtoffers vaak via fakeprofielen op dating apps, in verschillende landen is dit een vaak gebruikte praktijk. Dating apps moeten hier ook hun verantwoordelijkheid in nemen om gebruikers te beschermen. Toch mogen we nooit aan victim blaming doen. Vooral de daders moeten aangepakt worden – zowel preventief om haatmisdrijven te voorkomen, als repressief met strenge straffen na het plegen van dergelijk homofoob geweld. Het is terecht dat hier verzwarende straffen op staan”.-Orry Van de Wauwer, Vlaams parlementslid.