YEPP-conferentie over 'Changing Times: Diversificatie van onderwijs.

12 december 2019

Nationaal Bureaulid en Internationaal Secretaris Adeline Bouché woonde afgelopen week samen met Michaël Canoot (Jongerenvoorzitter Aalter) de YEPP-conferentie bij over 'Changing Times: Diversificatie van onderwijs.

De conferentie, waaraan 80 afgevaardigden uit 30 Europese landen deelnamen, kwam bijeen in Kiev om te discussiëren en te debatteren over een aantal van de meest belangrijke kwesties in het huidige onderwijssysteem en hoe deze kunnen worden overwonnen.

Het thema van het weekend was gericht op onderwijs en de noodzaak om de leermethoden te diversifiëren om de uitdagingen van vandaag de dag het hoofd te kunnen bieden. Met de sterke technologische vooruitgang van de laatste jaren en de stijgende nood aan vaardigheden van de beroepsbevolking is het belangrijk dat deze worden weerspiegeld in het onderwijssysteem. Dit is de enige manier waarop aan deze huidige eisen kan worden voldaan.

De deelnemers kregen de kans om in contact te komen met vooraanstaande deskundigen uit de onderzoekswereld en om een beter inzicht te krijgen in de problemen rond onderwijs en mogelijke alternatieven.

De voorzitter van YEPP en Europees Parlementslid, Lidia Pereira, zei tijdens het evenement: "De jeugd is de toekomst en we moeten ervoor zorgen dat zij de belangrijkste vaardigheden verwerven die de samenleving vooruit zullen helpen. Onderwijs speelt hierbij een sleutelrol; het is daarom belangrijk dat dit vandaag wordt besproken in plaats van morgen". Ook werden we vervoegd door de Griekse Vice-Minister van Onderwijs, Sofia Zacharaki, die haar visie uiteenzette in het panel rond onderwijs.

Petro Poroshenko, 5e president van Oekraïne en leider van de Europese solidariteit, hield een toespraak en zei: "Ik ben ervan overtuigd dat de jongeren die vandaag aanwezig zijn binnenkort de drijvende kracht achter de veranderingen zullen worden, niet alleen in Oekraïne en Europa, maar in de hele wereld.

 Leden van de Jeugd van de Europese Volkspartij (YEPP) bespraken en namen verschillende resoluties aan. De eerste had een duidelijke focus op jongeren:  met de titel "Betere kansen creëren voor Europese jongeren en jonge gezinnen op het platteland en in afgelegen gebieden". De anderen waren zeer actueel: “het veroordelen van de invasie van de Republiek Turkije in Noord-Syrie" en "Het illegale memorandum van overeenstemming tussen Turkije en Libië". Daarnaast werd er het Witboek "Onderwijs. Changing Times: Ook 'Diversificatie van het leren' ook aangenomen. 

 

De aangenomen documenten vind je hier: http://youthepp.eu/resources/