Kroniek van een congres

22 november 2018

Afgelopen zaterdag verzamelden jonge christendemocraten van over heel Vlaanderen in Brasschaat. Terwijl de oranje, okerkleurige en bruinrode bladeren ter aarde neerdwarrelden in het Park van Brasschaat kwamen in alle vroegte bosjes tsjeven toe, met warme jassen en veelal koude handen.

Oude bekenden en nieuwe gezichten stonden klaar voor een dag van vrijwillig engagement om de wereld te verbeteren. Op dit congres zouden we met de jonge CD&V’ers stellingen mogen innemen over uiteenlopende onderwerpen. Deze waren onderverdeeld in de thema’s: Geld, Gezin, Gezondheid en Geborgenheid. Met “levenskwaliteit” als rode draad doorheen de thema’s.

Je hoefde je niet te verwachten aan rigide zwart-witte stellingen, maar aan stellingen waar bij discussie altijd de nuance het laatste woord heeft. Nuance, niet als zwakte, maar als sterkte. Nuance kan ook duidelijk en helder zijn. Zonder wollige woorden en mist. Elke gestemde en goedgekeurde stelling vertolkt een duidelijke mening van de jonge tsjeven, van jongeren met een goede dosis idealisme in hun lijf.

Tijdens de discussies viel er ook op dat er zich veel experten in ons midden zaten. Nuttige verhalen of ervaringen, vanuit eerste hand, en soms emotioneel, maar ook cijfers en statistieken. In serene sfeer – geholpen door de congresleiding – werd er boeiend geargumenteerd en geamendeerd om tot dé mening van JONGCD&V te komen.

De resultaten van al dat werk? Gedragen standpunten, die de komende weken ongetwijfeld de media zullen halen.

Maar uiteindelijk was het belangrijkste dit: we bewezen wederom - iets wat elke generatie jongeren moet doen - dat wij niet alleen een mening hoeven te hebben omtrent pakweg speeltuintjes. Nee, ook over fiscaliteit, defensie en internationale diplomatie hebben wij een stem die in het debat mag weerklinken.

En om af te sluiten: op een congres vergaderen wij niet alleen in warme lokaaltjes. Er is ook aandacht voor ontspanning: een yogasessie of een crash course improtheater bijvoorbeeld, en als algemene afsluiter de talkshow Sammy’s Late Night – zonder Samson en Gert, maar met Sammy en Christophe, allebei even aaibaar als een Samson.

Gastsprekers waren Inge Vervotte, Miet Smet en Eric Van Rompuy, eminente politici die – geloof het of niet – ook ooit jong waren! Jongeren zijn anders over generaties heen, dat werd wel gauw duidelijk, maar de rol die jongeren spelen in een partijstructuur blijkt wél de tand des tijds te doorstaan. Jongeren zijn de motor én de brandstof van de vernieuwing; en die vernieuwing is nodig. Aan het enthousiasme en engagement dat zich verzameld had in Brasschaat zal het in elk geval niet liggen!

Oh ja, en er was ook nog een feestje. Daarover zeg ik niets. Maak dat maar gewoon eens mee!

 

Ruben Geleyns

JONGCD&V Leuven