Persbericht: JONGCD&V in de bres voor de Vlaamse Rand

29 mei 2022

De Franstalige politieke partij DéFI presenteerde afgelopen week haar communautaire partijprogramma. Daarin stelden ze onder andere voor om een referendum te organiseren in elke Vlaamse gemeente in de rand rond Brussel met de vraag of ze zich willen aansluiten bij het Brussels gewest. Daarnaast pleit de partij voor een afbouw en zelfs uitholling van de rechten van Nederlandstaligen in Brussel. “Totaal van de pot gerukt”, stelt Quinten Jacobs, nationaal bureaulid van JONGCD&V en Grimbergenaar. Met JONGCD&V Vlaams-Brabant en JONGCD&V Brussel stellen de christendemocratische jongeren vraagtekens bij dit programma en trekken ze ook resoluut de kaart van de gemeenten in de Vlaamse Rand. 

“Grimbergen is een Vlaamse gemeente, de ‘Parel van Brabant’ en geen onderdeel van Brussel. Het morrelen aan de taalgrens en de taalwetgeving mag eens stoppen. Het zal DéFi misschien ontgaan zijn, maar we leven niet meer in het Belgique à papa waar het Nederlands minderwaardig was. De meerderheid in dit land spreekt Nederlands en die moet ook geholpen kunnen worden in hun eigen taal in de hoofdstad”, zegt Jacobs.

De wetgeving die in Brussel de rechten van de Nederlandstaligen als minderheid beschermt, is een onderdeel van een historisch compromis waarbij ook de rechten van de Franstaligen als minderheid op federaal niveau worden gewaarborgd. “Wie de ene bescherming in twijfel trekt, moet weten dat hij ook de andere bescherming op de helling zet. Of heeft DéFI zin in de afschaffing van het vetorecht van de Franstaligen in federale communautaire wetgeving?”, vraagt Jacobs zich af. 

De werking van JONGCD&V Vlaams-Brabant en JONGCD&V Brussel kent overigens een goede samenwerking en verzustering. “We kennen elkaar en praten met elkaar. Zoals dat hoort met goede buren. Niemand wordt beter van op een eilandje te leven en  enkel vrienden te willen worden met exacte kopieën van zichzelf”, vertelt Christophe Ponsard, voorzitter van JONGCD&V Vlaams-Brabant. “Maar dat Nederlandstaligen demandeur de rien zijn voor het afbouwen van hun rechten en dienstverlening, dat spreekt voor zich.” 

“Brussel is Brussels en Vlaams-Brabant Vlaams-Brabants”, zegt Mugabe Nizeyimana, voorzitter van JONGCD&V Brussel. “Er zijn in Brussel wel andere katten te geselen dan een absurde expansiepolitiek voeren. Het succes van het Nederlandstalige onderwijs in Brussel bewijst alleen al dat de Brusselaars het Nederlands als een grote troef zien voor hun toekomst. Deze voorstellen komen voort uit een ideologische waanzin met weinig oog voor de werkelijke noden van Brussel en de Brusselaar”, aldus de jonge Schaarbekenaar.

Ponsard voegt wel nog toe dat een samenwerking, waar zowel de Vlaams-Brabantse provincie als het hoofdstedelijk gewest wel bij varen, nagestreefd moet blijven worden. “Mits respect voor elkaars eigenheid, elkaars wetten en elkaars inwoners.”