Voorzitterschap: 'just have fun with it'

13 december 2018

Over heel Vlaanderen hebben tal van jongeren zich kandidaat gesteld om een engagement aan te gaan in hun lokale afdeling, want begin volgend jaar verkiezen we nieuwe lokale voorzitters, ook voor de jongerenafdelingen. Een interview met Helena Kinnaert (24), lokaal jongerenvoorzitster in Tienen en kandidaat om zichzelf op te volgen, over één van de mooiste engagementen binnen onze beweging.

Helena, jij bent lokaal voorzitter van JONGCD&V in Tienen. Wat doe je eigenlijk allemaal als voorzitter?

Als voorzitter probeer je jongeren te motiveren, en moet je er uiteraard ook voor zorgen dat zij gemotiveerd blijven. Daarom organiseer ik samen met mijn team verschillende evenementen. Zo kan je onder andere inhoudelijke evenementen organiseren. In Tienen zitten we bijvoorbeeld samen met alle jongeren van de coalitie om samen te overleggen wat wij vinden dat er de komende bestuursperiode voor de jeugd in Tienen moet gebeuren. Maar laagdrempelige, feestelijkere evenementen zijn er ook. Zo staan we jaarlijks op de kerstmarkt, of organiseren we een apéro.

Bovendien zetten we elk jaar een vrijwilligersvereniging in de bloemen tijdens de Week van de Vrijwilliger, en zamelen we schoolgerief in voor kansarme gezinnen. Je werkt voor alles samen in team en ieder heeft zijn eigen inbreng. Echt tof!

Je bent ook regiovoorzitter voor de jongeren in regio Tienen. Hoe loopt dat? Zijn er gelijkenissen of verschillen tussen die twee functies?

Als regiovoorzitter heb je meer een ondersteunende dan een organisatorische en begeleidende functie. Het is daar eerder een vraag van ‘waarin kan ik jullie ondersteunen?’. Een vraag die ik vaak van afdelingen in de regio krijg is hoe ze meer leden kunnen enthousiasmeren. Als regiovoorzitter kan je in dat geval meestal alleen advies en tips geven, aangezien zelf leden gaan zoeken, in gemeenten waar je niemand kent, vrij moeilijk is.

Iets wat je als regiovoorzitter ook meer doet is vragen stellen: hoe loopt de werking? Krijgen de jongeren goede lijstplaatsen? Hoe zit het met ledenvernieuwing? Zijn er in jouw afdeling al kandidaat-jongerenvoorzitters? Nu en dan organiseer ik wel een evenement, meestal in samenwerking met regio Leuven. Zo is er in december een bezoek aan de kerstmarkt gepland met de drie regio’s van Oost-Brabant.

Binnenkort zijn er de driejaarlijkse lokale voorzittersverkiezingen in onze afdelingen. Waarom ben jij opnieuw kandidaat?

Ik ben opnieuw kandidaat-jongerenvoorzitter, omdat het werk niet gedaan is in Tienen. Sinds de lokale gemeenteverkiezingen van dit jaar is CD&V, voor het eerst in de geschiedenis van onze stad, de grootste partij. Met een sterke burgemeester aan het roer zullen we ons best doen om de Tienenaar trots te maken op haar stad. Wat mij opviel tijdens de verkiezingen is dat de kandidaten van JONGCD&V Tienen het ook bijzonder goed deden. Daarom blijft een werking van JONGCD&V belangrijk om in de toekomst ook jongeren te enthousiasmeren, want uiteindelijk zijn zij de toekomst van onze stad.

Zou je dit engagement aanraden aan andere JONGCD&V’ers?

Jongerenvoorzitter zijn is een heel mooie ervaring. Je leert er enorm veel uit, en het is een mooie manier om je carrière in de politiek te beginnen. Je leert er in team werken en ontmoet enorm veel nieuwe mensen. Het is een mooie manier om je te engageren en een netwerk uit te bouwen.

Heb je nog de ultieme voorzitterstip voor ons?

De ultieme voorzitterstip is ‘just have fun with it’ en ‘samen kan je zoveel meer’. Politiek kan heel leuk zijn, vooral als je elkaar steunt en samen het verschil maakt.