Verslag YEPP Council Praag

11 maart 2019

Youth EPP Council

Wat is de toekomst van democratie in tijden van fake news en digitalisering?

Dit was de vraag die zo’n 100 gedelegeerden uit 34 landen probeerden te beantwoorden tijdens de conferentie over de toekomst van democratie. Het waren mijn eerste stappen als Internationaal Secretaris sinds ik in december Bert opvolgde. Van 21 tot 23 februari vertegenwoordigde ik dus JONGCD&V in Praag, samen met Kevin Maas. De conferentie werd georganiseerd in samenwerking met het Wilfried Martens Centre, de Konrad Adenauer Stichting, TOPAZ en onze Tsjechische zusterpartijen Top Tym en MKD.

De conferentie was de gelegenheid om het te hebben over big tech, privacy, cybersecurity en de digitalisering van onze maatschappij in het algemeen. We spraken met mensen van NGO’s en uit de privésector, zoals International Republican Institute, Semantic Vision en Microsoft.

Tijdens de Council vergadering op zaterdag discussieerden, stemden en keurden de gedelegeerden de EU Youth Manifesto goed. Dit is een tekst met standpunten die de leidraad moet vormen voor onze jongerenpartijen in heel de EU naar aanloop van de Europese verkiezingen op 26 mei. Het manifest wil jonge Europeanen een stem geven en hen alternatieven bieden die in schril contrast staan met de “oplossingen” die populisten hen voorschotelen.

Meer specifiek spitst het document zich toe op vier verschillende maar gerelateerde prioriteiten. Ten eerste roept YEPP op tot verdere samenwerking wanneer het gaat om een Digitaal Europa, voornamelijk in onderwijs en jobcreatie. Ten tweede benadrukt het Manifest dat sociale cohesie vitaal is om meer kansen te creëren voor jonge Europeanen. Sociale cohesie bevorderen, is het antwoord op negatieve demografische trends zoals brain drain, werkloosheid en verlies van arbeidskrachten in het algemeen. Het klimaat is een derde – maar niet minder belangrijke – prioriteit. YEPP wil dat men actief de klimaatverandering bestrijdt door nieuwe duurzame oplossingen te ontwikkelen. Deze moeten ervoor zorgen dat o.m. het gebruik van fossiele brandstoffen in heel Europa drastisch verminderd wordt. Als vierde en laatste prioriteit stelt het Manifest dat het principe van subsidiariteit cruciaal is en blijft om onze Unie te versterken. Lidstaten worden aangespoord om hun samenwerking in verschillende domeinen en rond verschillende issues te versterken, zoals bijvoorbeeld wanneer het gaat om Buitenlands- en Veiligheidsbeleid.

Na het lanceren van het Manifest sprak Dara Murphy, de campagnedirecteur van de Europese Volkspartij (EVP), ons toe. Hij benadrukte dat ondanks de opkomst van populisme in grote landen zoals Italië en Frankrijk, de EVP “is leading the election pools and will hopefully achieve the majority of the seats in the European Parliament.” Echter, het is essentieel dat de EVP-familie blijft investeren in de bezorgdheden die leven bij de burgers.

 

“The EPP family must keep addressing the concerns of all European citizens and engage with them about the direction Europe should take for the next 5 years.”

Dara Murphy (EPP Campaign Director)

 

Na de Council concludeerde YEPP Voorzitter Lídia Pereira dat onweerlegbaar is dat digitalisering diepgaande gevolgen heeft voor de manier waarop we leven, werken, en we onze samenleving organiseren. Nooit had men durven dromen dat onze democratie zo interactief en dicht bij de bevolking zou kunnen staan. Dankzij sociale media en digitale platformen is dit wel mogelijk: een tweet of een like geeft meteen een gevoel van directe democratie. Maar dit brengt ook uitdagingen mee zoals fake news, veiligheid online, cybersecurity etc. In deze tijden van fake news en populisme is digitale geletterdheid onontbeerlijk om mensen tegen deze fenomenen te bewapenen en om de waarheid te distilleren uit al het online geruis.

"Having approved unanimously the Manifesto for the European Elections 2019 marks a great achievement for YEPP. It reveals not only commitment from all our member organizations, but unity in challenging times for European politics ahead of elections. The manifesto offers a realistic and achievable vision for the future of Europe and for all young Europeans," voegt Pereira toe.

#Youth4EU

Adeline Bouché is Internationaal Secretaris en Nationaal Bureaulid van JONGCD&V. Ze zit de Werkgroep Internationaal voor. Op de hoogte blijven? Word dan lid van de Facebookgroep of stuur haar een mailtje op adbouche@gmail.com.